Pierderea in greutate este un aspect important al dietei contra venelor varicoase. Un aport mare de energie este asociat cu un risc crescut de aparitie a venelor varicoase, deoarece poate contribui la dezvoltarea obezitatii si a supraponderabilitatii.

Numarul mare de calorii poate contribui la dezvoltarea obezitatii si a excesului de greutate. Multi oameni au constatat o scadere dramatica a dezvoltarii venelor varicoase, chiar si dupa ce au pierdut doar 10% din greutatea totala a corpului.

Pentru a slabi trebui sa creati un deficit caloric, fie prin reducerea aportului caloric din alimente (pentru ca organismul sa recurga la rezervele de energie, cum ar fi cea stocata in grasimea din organism), fie prin intesificarea activitatii fizice. Pentru a pierde un kilogram pe saptamana trebuie sa creati un deficit de 3500 calorii pe saptamana. Acest lucru poate fi realizat prin reducerea unui aport zilnic de 500 de calorii. Cei mai multi dintre specialisti nu recomanda un deficit caloric mai mare pentru o pierdere in greutate sanatoasa si de durata.

Un deficit caloric extrem (mai mare de 10.000 calorii) poate compromite functiile corpului si chiar va duce la anomalii ale ritmului cardiac, ce pot fi fatale. In plus, reducerea unui numar prea mare de calorii poate fi contraproductiva pentru eforturile de pierdere in greutate, dupa cum dietele cu extrem de putine calorii favorizeaza activitatea enzimelor de stocare a grasimii si diminuarea actiunii enzimelor de ardere a grasimilor.

In plus, eliminarea unui numar prea mare de calorii, poate accelera pierderea masei musculare si scaderea productiei de hormoni tiroidieni, fapt ce va determina scaderea ratei metabolice si a caloriilor, astfel incat vor fi mai putine calorii arse pe tot parcursul zilei.